Vi köper mer saker till våra husdjur

Det är sannerligen dags för katterna att ta steget upp i rampljuset och på så sätt tvinga hundarna att ge dem lite spelrum där uppe på toppen av popularitetsstegen. Fokus har länge legat på just hundar, och det är på dem som man har öppnat klädbutiker och gett ett utrymme i media. Men även katter är ett husdjur vi älskar. Kanske är det en fördel för våra katter att dem har missat de mesta av uppståndelsen. För är det egentligen så uppskattat av djuren själva att bli så pass förmänskligade? Att få både hattar och skor, och inte längre springa fram själva utan istället glida fram som bagaget i en väska. Självklart ska man köpa de produkter som ens djur behöver, men för det behöver det inte vara nödvändigt att köpa allt som vi människor behöver också till våra hundar och katter.

Det ens katt behöver

På nätet kan man hitta det mesta som går att använda till våra husdjur. Hos sajter där det är billigt att handla online som Fyndiq kan man köpa alltifrån värmande täcken, till skålar och schampo. För webbplatser som Fyndiq märker av att saker och tillbehör till våra husdjur är en kategori som växer. Under de senaste åren har branschen sett ut på detta sätt:

”2004 omsatte smådjursbranschen sex miljarder kronor. De senaste siffrorna som Svenska kennelklubben har tillgång till visar att den hade ökat till 8,5 miljarder fem år senare.

Av dem står hundmaten och hundaccessoarerna för cirka två miljarder, säger Liselotte Staaf på butiken Vacker tass. Samtidigt visar statistik att antalet hundar och hushåll med hundar, cirka 730 000 respektive 550 000, har legat rätt konstant de senaste åren.”

I de beräknade siffrorna är sådana saker som köpkostnaden för ens husdjur och kostnader för sådant som veterinärbesök, försäkringar och medicin också inräknade vid sidan av exempelvis accessoarer och foder.

Vad behöver då ens katt? En katt har svårare att finna sig med att bära kläder och vill till större del kunna känna sig fri. En katt som springer själv ute bör inte heller ha kläder som riskerar att fastna i träd och buskar. Det man behöver är beroende på hur vanorna ser ut. En innekatt har andra behov än en katt som får springa ute. Men dem kan behöva en kattlåda inomhus men också leksaker och ett ställe att få klösa på.