Våra älskade katter

Att hundar är människans bästa vän, medan katter är egoistiska, är något som vi definitivt måste dementera. För vem vill egentligen ha en bästa vän som tvingar dig att gå ut på promenad klockan 06.00 på morgonen för annars kissar den på mattan som straff? Nej, det är inte hur vi skulle definiera en bra vän. Någon som däremot reder sig själv, går ut på promenad ensam om du inte vill följa med och som dessutom låter dig ha din mat ifred, det är vad vi anser vara en riktig vän. Katten, människan bästa vän.

Gosiga kattungar

Tamkattens historia

Redan för 3500 år sedan började en relation mellan människor och katter att utvecklas. Det var i Egypten, där katten dyrkades som en gud redan innan den blev tam, som människorna sakta men säkert började umgås mer och mer med detta spännande djur. Kattdjuret tilldelades till och med en egen gudinna vid namn Bastet. Bastet avbildades av faraonerna som en lejoninna med katthuvud. När relationen mellan katt och människa hade utvecklats så pass att katten blivit ett tamdjur avbildades Bastet som en liten katt istället för en lejoninna. Länge ansåg man att katten hade mystiska krafter. Dessa krafter dyrkades genom solguden Ra då han varje natt förvandlades till en katt som med det bevarande solljuset i sina ögon gick på jakt efter nattens alla ormar.

Perserkatt

Katt som husdjur

I Sverige finns det katter i drygt 1,6 miljoner hushåll. När det gäller hundar så är siffran cirka hälften. Runt 800 000 människor äger i Sverige en hund. Den här statistiken talar väl ändå för att katten faktiskt är den vän som de allra flesta vill ha i sitt liv. Att ha en katt i hemmet är både mysigt och relativt enkelt. Även då en katt behöver mycket kärlek, uppmärksamhet och sällskap så klarar de sig faktiskt väldigt bra ensamma. Bor ni i villa är det till exempel otroligt lätt att installera en kattlucka som ger katten möjlighet till friheten att komma och gå som den vill. Detta vackra djur hittar hem själv och klarar sig ofattbart bra ute i natur och trafik trots att det är ett tamdjur. Du kan lita på att din fyrbenta vän kommer hem så fort den är hungrig eller vill gosa i soffan och du behöver därför inte anpassa ditt eget schema efter kattens promenadbehov. Precis som alla andra djur och varelser så varierar katternas personlighet och medan vissa katter är otroligt lekfulla och äventyrslystna, kanske andra hellre ligger inne och tittar ut genom fönstret större delen av dagen. Vill du ha en lugn innekatt kan det vara en bra idé att köpa en perserkatt. Perser är kända för att vara lugna och ibland lite diviga och ligger gärna inne på en mysig kudde och tar det lugnt tills det är dags för ett lyxigt mål mat, för lyxig mat tycker de flesta perser att de är värda. För den aktiva barnfamiljen brukar en klassisk, korthårig bondkatt vara det ultimata. En snäll, lekfull katt som är lika bra på att klara sig själv som den är att leka och umgås med både barn och vuxna. Bra att tänka på innan man skaffar katt är vilket syfte man har med katten. Vill man ha en lekfull, pigg katt eller har man hellre en lugn innekatt att kramas med i soffan? Man måste också tänka på att en katt behöver regelbundna veterinärbesök och, för en långhårig katt, även frekvent pälsvård.