Så reser du utomlands med ditt husdjur

Är det dags att ta med hela familjen på semester, inklusive huden eller katten? Då är det dags att ta reda på hur du ska gå tillväga för att inte bli misstänkt för smuggling. Här hjälper vi dig på traven.

kattI ett tidigare inlägg beskrev vi hur du skulle tänka när du reser med din hund eller katt. Det är viktigt att djuren mår bra och att du packar med nödvändigheterna för både dig och husdjuret. Det är inte så lätt som det kanske förväntas vara, att ha med djuren som behöver utföra sina behov likväl som en människa. Därför är det viktigt med god planering innan avresa.

Men har du koll på hur du ska gå tillväga om du ska resa utomlands med din hund eller katt? Eller hur du ska göra om du tar med ett husdjur hem från ett annat land? Om inte så kommer här en smart guide för att du ska resa lagligt med ditt husdjur.

Resa med hund eller katt inom EU

Ska du ta med ditt husdjur utanför Sveriges gränser, för till exempel semester eller tävlingar, är det viktigt att du följer reglerna för att slippa misstankar om smuggling. På Jordbruksverket skriver man att din hund eller katt måste ha en ID-märkning samt vara vaccinerad mot rabies för att kunna följa med utomlands. Skulle ID-märkningen inte gå att läsa av risker du att inte få ta med dig djuret.

Skulle du istället vilja ta med dig ett djur in i Sverige behöver du anmäla detta till Tullverket. Det kan du göra via webben. För att motverka att smuggling sker mellan länderna kan du hjälpa till genom att undersöka djuret du tänkt köpa och dess bakgrund. Detta för att ta reda på om någon smuggling skett tidigare och för att minimera risken för att djuren får lida och smittas mellan länderna.