Farlig hästsjukdom vanligare

Fler hästar än på länge har drabbats av den allvarliga, i vissa fall dödliga, sjukdomen kvarka. Den har under förra året och i år bland annat härjat i västra Sverige och sjukdomen smittar från en häst till en annan.

1500525-the-eye-of-a-stallion

I Expressen kan man läsa att en dödlig hästsjukdom härjar i västra Sverige. Sjukdomen heter kvarka och är en smärtsam luftvägssjukdom. Om en häst drabbas av kvarka får den bland annat hög feber, hosta och den kan även få svullna lymfknutor runt huvudet och bölder. Kvarka kan alltså vara dödlig och då dör hästarna i akut lunginflammation. Dessutom kan följdsjukdomarna av åkomman vara så allvarliga och svåra att behandla att man måste avliva hästarna.

Veterinären tar prover

För många av hästarna är symptomen dock ganska lindriga och för att veta att de har drabbats av kvarka kan man be en veterinär ta prover som kommer att visa om de har sjukdomen eller inte. Om ens häst är alldeles för sjuk kan man be veterinären komma till stallet. Annars kan man hyra en hästtransport från Torstensons eller en annan leverantör och köra hästen till veterinären. Att man tar hästen till veterinären om man misstänker kvarka är väldigt viktigt. Speciellt om man har hästen i ett stall där det finns andra hästar som skulle kunna bli smittade.

Fler fall än tidigare

Att ens häst drabbas av kvarka är inget man bör bli förvånad över, även om man självklart blir orolig. Förra året dubblerades nämligen antalet fall av kvarka hos häst, rapporterar atl.nu. I och med att antalet dubblerades var det störst antal fall på tolv år. Orsaken till varför kvarka ökar är oklar men man tror att det inte beror på att antalet fall faktiskt blir fler, utan att veterinärerna har bättre metoder för att upptäcka sjukdomen.