Kattutställning i stan

Världens största kattutställning har slagit upp portarna i Malmö och hela 44 kattraser är med och tävlar från så många som 29 olika länder – så det blir en riktigt rivig tävling när 26 katter ska koras som vinnare så att säga!

katt softarAtt katter är bra det har vi sedan länge konstaterat och några som nog garanterat håller med är besökarna på årets upplaga av världens största kattutställning i Malmö. Och här är det inte bara tusentals människor som samlats. Totalt finns här deltagare från 29 olika länder, 44 olika kattraser och hela 1955 katter som är med och tävlar. Stämningen är på topp, musik dunkar och flaggor viftas, men utställningskatterna verkar inte bry sig märkbart och till Sydsvenskan berättar Dan Mikkelä, som arbetar på Sverak vilket är Kattklubbarnas riksförbund vilka även agerar arrangör för tävlingen, att katterna är vana vid detta och är nöjda i sina burar. Mikkelä menar också att katterna snarare ser det som om det är människorna som är utelåste och inte katterna som är inlåsta – och här finns minsann inga nybörjarkatter heller. För att kvalificera sig för just denna tävling måste katterna nämligen redan ha kammat hem internationella titlar förr eller i alla fall inneha nationella titlar.

Hur vinner man?

Tävlingen för katterna sker i olika kategorier och det gäller att katten liknar idealversionen av sin ras för att vinna pris. Till exempel om det är en siameskatt som bedöms ska denne helst ha allt på kroppen så långt som möjligt såsom låna ben, rygg och svans men pälsen däremot ska vara kort. Är det dock en perserkatt som bedöms är det istället tvärt om, då ska katten vara kort men med lång päls och den som avgör vilken katt som är vackrast, ja det ansvaret faller på domarna vilka utser totalt 26 stycken vinnare. Och i år är det fem klasser som kommer bedömas och dessa är

  • Långhår
  • Semilånghår
  • Korthår
  • Siamesisk oriental
  • Huskatt