Hund räddad ur träsk

Årets älgjakt är i full fart över hela landet och detta är något som lockar allt fler jägare som använder sig av jakthundar när de jagar. Och en av dessa är 26-årige Jonas Lundh som tillsammans med sin hund Rocky gett sig ut i jakten, men för deras del slutade jakten inte med jaktlycka utan med ett isbad – hunden Rocky hade nämligen i all iver att spåra en älg gett sig ut i träskmarken och där gått genom isen och Jonas tvekade inte en sekund för att rädda honom.

Hund ligger nedNär det kommer till våra fyrbenta vänner är det många som påstår sig skämma bort dem med allt från hundleksaker till finare former av hundfoder, men det hör nog inte till vanligheterna att man faktiskt räddar livet på sin hund. Men det var exakt vad 26-årige Jonas Lundh uppe i Bode gjorde mitt under rådande älgjakt. Rocky hade nämligen fått spår på en älg och satt efter den samtidigt som Jonas själv under tre timmars spårning av älgen försökt hitta rätt tillfälle att skjuta. Men någon älg blev det inte. Istället fick både hund och jägare ta sig ett isbad – i sin iver att följa upp ett jaktspår hade hunden Rocky nämligen gått igenom isen och Jonas tvekade inte en sekund över att hoppa i och rädda sin vän. Dessutom bar Jonas en kamera på huvudet så hela hans modige räddningsaktion fångades på kamera och går bland annat att se hos Västerbottens-Kuriren.

Tvekade inte en sekund

Älg i sjöUnder jakten hade Jonas utrustat Rocky med GPS-sändare och efter att Rocky fått spår på en älg satte han iväg och allt Jonas kunde göra var att även han följa med i spårningen men då genom att följa Rocky i GPS:en för att inte skrämma iväg älgen. Och det var i GPS:en Jonas såg det han inte ville se, skriver Norrbottens Kuriren. Rocky hade nämligen följt älgen rakt över ett vattendrag i träskmarkerna på väg mot en ö och sedan fastnat i vattnet på grund av den tunna isen och när Jonas får syn på hunden i vattnet var det självklart att han skulle hoppa i. Framförallt som han först började med att försöka locka till sig Rocky från land men att det inte gick vägen eftersom att hunden sett hur älgen tagit sig upp på andra sidan så fanns där inga tankar på att vända om, och då fick Jonas själv hoppa i. Till tidningen Norran säger han bland annat hur han inte kunde stå kvar på torr mark bara en bit bort och se på när Rocky sjunker och hur han kunde höra hunden gny – så att han skulle hoppa i, det tvekade han inte en sekund på. Så visst, det blev kanske inte någon jaktlycka med nu i efterhand mår både husse och hund bra efter omständigheterna!